Gevlinderde betonvloer

Een gevlinderde betonvloer heeft een unieke uitstraling die goed past in een modern en stijlvol interieur. Het is een sterke vloer die goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming, waardoor je zelfs in de winter geen last hoeft te hebben van koude voeten.

Wat is vlinderen?

Na het storten van het beton en een bepaalde droogtijd is het vloeroppervlak nog erg ruw. Het moet dan machinaal gevlinderd worden met een speciale machine die over het beton wordt bewogen. Door het vlinderen krijgt het beton zijn compacte structuur en typische wolkachtige uitstraling. Na het vlinderen is de vloer weliswaar beter verdicht. Een gevlinderde vloer is wel besmettelijk, dus het is zeker aan te raden om een transparante sealer te gebruiken. Dit heeft als toepassing om de vloervloeistof dicht te maken. Hierbij kun je kiezen tussen mat of glans.

Soorten, kleuren en afwerkingen betonvloer

Een traditionele gevlinderde betonvloer is grijs van kleur, maar door kleurpigmenten en kwartskorrels toe te voegen tijdens het vlinderen kan de uitstraling van de vloer beïnvloed worden. Hoe de vloer er uiteindelijk uit komt te zien, hangt af van de volgende factoren:

  • De wijze waarop de vloer gevlinderd wordt
  • De toeslagstoffen die aan het beton worden toegevoegd (kwarts voor de toplaag)
  • Het soort coating of wax dat gebruikt wordt
  • De kleur (grijs) kan verschillen per levering. Dit heeft te maken met de productie van de betoncentrale.